SIMPOZIUMI JUBILAR -ARSHI PIPA 1920-2020

ME RASTIN E 100-VJETORIT TË LINDJËS SË ARSHI PIPËS FEDERATA PANSHQIPTARE E AMERIKËS VATRA NË BASHKEPUNIM ME REVISTËN KÊNSORGANIZUAN SIMPOZIUMIN SHKENCOR-PËRKUJTIMOR MBI VEPRËN SHUMËDIMENSIONALE TË PROF. ARSHI PIPËS ME 12 DHJETOR 2020

PJESA E PARE E SIMPOZIUMIT

Dr. Mithat Gashi –Drejtuesi i Simpoziumit

Ahmet GiaffoKryetari i Federates Panshqiptare e Amerikes VATRA

VIKTOR BERBERI, University of MinnesotaPërshëndetje në emën të Universitetit të Minnesota-s

MATTEO MANDALÀ, Università degli Studi di PalermoArshi Pipa midis arbëreshëve sicilianë

MICHELANGELO LA LUNA, University of Rhode Island –Pipa dhe De Rada (anglisht)

KANALI –Recitimi i Lisander KolesRevista Kêns

ANTON N. BERISHA, Studiues, autor/Prishtinë –    Rreth dy krijimeve poetike tronditëse të Arshi Pipës (Kosovës dhe Kanali)

AGRON TUFA, Studiues, autor, përkthyes/ZvicërCredoja e mbijetesës me Muzat: Mbi raportin e poetit Arshi Pipa me Muzat

PJESA E DYTE E SIMPOZIUMIT

“Elegji për atdhetarin Kristo KirkaNga Kris Kirka anetar i Keshillit Drejtues se VATRES

ARBEN PRENDI, Universiteti i Shkodrës ‘Luigj Gurakuqi’   –   Trilogia Albanica

PLATOR KALAKULLANipi i Arshi Pipës/Tiranë  –  Kujtime

VEHBI MIFTARIUniversiteti i Prishtinës /Universiteti i Pejës    – “Letërsia më vete” – Kritika letrare e A. Pipës

Poema Aksioma – nga Lisandri Kola -Revista Kêns

ARISTEA KOLA, Kêns, botuese, University of Michigan, CREES-Master ProgramGiordano Bruno, mnemopoezia që aludon diktaturën dhe rezistencën intelektuale 

PJESA E TRETE E SIMPOZIUMIT

ASTRIT LULUSHI, Studiues/Washington DC – Montale, Dante dhe Arshi Pipa

LISANDRI KOLA, Kêns, botues/autor, studiues, përkthyesMe përkthye poezinë e Arshi Pipës në gjuhën shqipe: sfida përvûjtnie

ANTON ÇEFA -Poet, studiues- New Jersey      Arshi Pipa dhe gjuha

 DR. Gjon Buçaj- Arshi Pipa dhe VATRA

DISKUTIME  MES PANELISTEVE