HUMANIZMI NUK KA KUFI SHOVINIZMI NUK ESHTE BESIM FETAR

Sali Bollati – 31 Mars 2021

Besimi fetar si ndjenjë njerëzore nderimi ndaj Zotit dhe jetës së përtej varrit; edukon njeriun për të respektuar dhe ndihmuar çdo qenie njerëzore, pa marrë parasysh mënyren dhe ritet që shpreh për adhurimin e tij. Populli Shqiptar, si një ndër popujt më të vjetër të Europës, pavarësisht nga rrethanat historike që ka kaluar gjatë shekujve; përvec karakteristikave shumë të larta si besa, trimëria dhe mikëpritja, mund te shërbejë si një shembul I rrallë në Europë e në Botë, përsa I përket tolerancës fetare.Me gjuhën e folur shkruhen, mësohen dhe trashëgohen këto tradita Shqiptare. Libri I parë I njohur Shqip “Meshari” I Gj.Buzukut më 1555, po ashtu edhe pjesë Dhjatës se Re më 1877, nga Peshkopi I Paramithisë Shqiptare; janë përkthyer me “Gluhën e Perëndisë”-simbas Naimit të Frashërllinjëve Atdhetare -në dialektin Çam të Shqipes. Fan Noli për Flamurin Shqiptar shkruan:

Flamuri që lindi Shën Kostandinin,

Pajton Islamn’ e Krishtërimin,

Çpall midis feve Vllazërimin,

Flamur Bujar për Njerëzimin

Para disa ditëve u befasova dhe u mallëngjeva pa masë me një Veprimtari Vërtetë Humanitare të mbajtur në Buenos Airen e Argjentinës së largët.

Njoftim :

Kryepeshkop +Fan Noli: “Çamët janë Shqiptarë dhe vendi i tyre është Çamëria

Çamëria është një plagë e hapur që pikon gjak në secilin prej nesh” Kryepeshkop Aleksander i Shqiptarëve

Me 27 Qershor, ora 20.30, mbahet ne Kishën Ortodokse Shqiptare te Buenos Aires – Argjentinë, Liturgjia Hyjnore (Mesha) dhe Ceremonia e Përshpirtjes, në kontekstin aktuall të 100 ditëve të karantinës këtu në Argjentinë nga COVID-19…

Kryepeshkop Alekander – Buenos Aries – Argjentine

Mirëmëngjesi, të nderuar Bashkatdhetarë, Vëllezër dhe Motra Shqiptare, Miq te dashur të Shqipërisë: ju dëshiroj, shumë shëndet dhe begati, me familjet e juaja: Me rastin e 76º Vjetorit Genocidit Çam, nga fanatizmi frikacak grek, ku u masakruan mijera  Shqiptarë te Çamerise;’ jemi mbledhur  sot – 27  Qershor 2020.

Çamëri, je Drita e Kombit Shqiptar!!! Plagët e Çamëve nuk mbyllen kurr!!! Çamëria është një plagë e hapur e na pikon në zemrën e secilit prej nesh!!! Homazh për të gjithë ata Martirë që u masakruan!!! Sot kujtojmë me nder dhe respekt dhe shume dhimbje, në Argjentinë, dhe në Botën  Mbarë, Përvjetorin e  Gjenocidit Çam, Gjenocid I shovinizmi grek mbi popullsinë Shqiptare filluar më 27 / 6 / 1944

Rroft Çamëria dhe Çamët!!! Rroftë  Çamëria Shqiptare!!! Rroftë Çamëria dhe Populli i saj Kreshnik!!! Me Lavdinë e Kombit tonë Shqiptar përgjithmonë!!! Rroftë Kombi Ynë Shqiptar!!! Rroftë Shqipëria Etnike  e Ilirisë Autoktone!!! Shpirti i Arbrit nuk vdes kurrë!!! Zoti e Bekoftë Racën e bukur Ilire!!! Zoti e Bekoftë Shqipërinë dhe Shqiptarët, me Flamurin e  Kombit Kuq e Zi kudo që janë në botë!!!

Shërbëtor i përulur i Zotit dhe Shqipërisë, Shkelqësia e Juaj Imzot Aleksander I Shqiptarëve,

Kryepeshkop – Bir I Shqiponjës Rroftë Shqipëria e Bashkuar!!!
#UnëJamÇameria

Më poshtë një urim dhe mesazh tepër domethënës i Kryepeshkopit Aleksandër i Shqiptarëve, udhëheqsit shpirtëror të Kishës Ortodokse Shqiptare në Amerikën Latine, me rastin e Ditës së Pashkëve drejtuar të gjithë shqiptarëve anë e mbanë botës dhe pa dallim feje a krahine:

Krishti u Ngjall!  Me zemër ju uroj Gëzuar Pashkët, Vllëzër dhe Motra dhe Miqtë  e mi Shqiptarë Ortodoksë dhe të gjithë atyre që e festojnë ketë ditë, kudo që gjindën, e për shumë vjet! Urime e paqë bekim dhe dashuri në familjet tuaja.

Përfitoj nga rasti për të përshëndetur me dashuri të gjithë Myslimanët, Bektashianët, Agnostikët, Ateistët dhe të Krishterët, Vëllezërit e mi të gjakut: Urimet më të mira për të gjithë ju! Paqë, lumturi e begati gjithmonë! Rofshin të gjithë Shqiptarët në të gjithë botën, pa dallim Feje! ️Në Lavdinë e Kombit tonë Shqiptar, përgjithmonë! ️Rroftë Shqipëria Etnike! I Lirisë se Ilirisë. Autoktonus!  Zoti e Bekoftë Shqipërinë dhe Shqiptarët!

Kryepeshkop +Aleksander i Shqiptarëve, Bir i Shqiponjës! (Marrë nga portali i Kryepeshkopit

Kam lindur në Paramithi të Çamërisë, kur isha vetëm 7 vjeç, mbas një fëmijërie shumë të lumtur në familje  dhe në ambjetin  e bukur rreth e qark; fatëkeqësisht përjetova  fillimin e masakrave,përdhunimeve, vrasjeve, burgosjeve dhe shpënguljen ne familje, Paramithi e në mbarë Çamërinë tone Shqiptare, me të cilat jam rritur edhe mbas 77 vjetëve nuk mund ti harroj  pa  I kujtuar, shkruar e përmendur nëpërkujtime  te organizuara sidomos këtu në Amerikën e Bekuar-ku  Shpaloset para Botes Mbare nga te rinjte si Marko Kepi, Marin Mema se Chameria is Albanian dhe se ne nuk kerkojme hakmarje, por zgjidhjen dhe njohjen e te Drejtave Njerzore te Shqiptareve Çamë,ne një pjese jemi vendosur këtu si “Gur I rrokullisur”-siç shkruan miku Çam z.Ç,.Çumani.

Amerika e Bekuar per ne Shqiptaret ka qenë dhe mbetet Mikëpritese dhe Mbeshtetsja me e madhe.Kë u krijuan organizatat e para atdhetare;por Veprimtaria më e madhe ishte Krijimi I Kishes Ortodokse Shqiptare. Ajo veper e Fan Nolit, Kristo Kirkës u themelua dhe u Shpalos që krahas Zotit te Madhnueshëm të Ndjenim Krenarine si SHQIPTARE,  po kaloj vitet e pleqërisë. Niperve dhe mbeses te lindur ketu ne NY me baba e nene shqiptare me zotesine  e tyre nderohen Como Ladda ne shkolla; por ne shtepi mesojne , flasin  Gluhen e Embel Shqipe duke recituar me Gezim e Nderim :”Ti Shqiperi me jep Nder, Me jep emrin SHQIPTAR!”Ndigjojne me kureshtje edhe pjese nga e shkuara e jone.

Midis te tjerave rrefejme se ne festa fetare si bajrami dhe pashka kishim respekt per njeri tjetrin me kenaqesi shkembenim edhe dhurata reciproke duke ndihmuar dhe respektuar njeri tjetrin

Sali Bollati                                                Mars 2021

WHEN CLOSED EYES TALK!!

By Zamira Rubjeka Clearwater Florida 5 March 2021

Why are these women with eyes closed in these portraits? This question came to my mind from the first moment I saw Saranda Xhemajli’s paintings on social networks. I pause with admiration and curiosity for the girl in the portrait and as I take a deep breath, I close my eyes to feel the sensation. Imagining these portraits slowly I emerged and traveled back in ancient times.  What caught my attention at first, were the colorful costumes, gold, silver jewelry, and various accessories with Byzantine and oriental influences. 

I love to explore and visit museums and my favorite ones are Dali and Ringling Brothers museums. Most painting have a story to tell even portraits. Normally,  I focus on the eyes of the portrait trying to understand what the author is trying to express. As we know, eyes are the window of the soul. There you can see pain, sadness, passion, love, excitement, happiness, and inner peace of someone. Even though I cannot see their eyes, they still express feelings and messages. 

All the sudden, all the sacrifices of Albanian mothers and women came to my mind. These mothers who are known to sacrifice themselves for the happiness and well-being of their children and their families. Most of the Albanian folk tales and legends evolve around the bravery and valor of these women. How deep and mysterious is their spiritual world! Oftentimes, their exotic and divine presence it is sufficient.

Traveling back in time, I imagine the Illyrian Queen Teuta, princess Donika, Rozafa, Argjiro, Doruntina, Shote Galica, Urani Rumbo, Mother Teresa and many Albanian women, including all mothers who have been and are the embodiment of love and sacrifice. 

Inspired by these remarkable paintings, I contacted Saranda to learn more about her passion in art. Saranda as beautiful as her name ( Saranda is the name of one of the most beautiful cities in South Albania), presents her talent and her exquisite works on several social networks. She focuses more on portraits of women, children and national heroes or important historical figures. 

Saranda was born and raised in Vitia, Kosovo ( East Europe). She graduated from the High School of Mathematics and Informatics in her hometown, and later studied at the Academy of Fine Arts at the University of Prishtina for painting.

Saranda is a beautiful Albanian ( shqiptare) girl, a modest artist with a rich spiritual world who with her talent and these gems have touched many of her followers including myself.  Saranda shares with us her thoughts and opinions on art and messages for art lovers and Albanian women.

Saranda Xhemajli

How your art influences and affects the life of others?

Saranda: Art is my life; my art reflects the world I perceive and all the things that affect the way I am. My paintings have personal meanings, I express myself figuratively, exploring different images, colors, techniques and lines, therefore the reflection of the real world through art and its perception by people I think has a direct impact on everyone’s life. 

When was your first contact with art and what inspired you?

Saranda: I have always loved art, but when I started my studies and during the time in university I focused more and more on art in its content and message. Learning daily made me more passionate about painting and art in general. When I do not paint, I feel less in touch with myself, so I paint to feel one with my inner self. 

What was your first drawing?

Saranda: I have always been attracted to portraits, and in most of the drawings I have made are mainly portraits of my family.

What attracts you the most that affects your artwork?

Saranda: I like figurative art, especially the portraits, mostly women, various heroes and portraits of children.

What are your goals in the painting career?

SarandaI think the best way to plan is to get the most out of the present.

Do you have any other passions?

Saranda: Art fulfills me a lot and most of the time I paint, and the rest of the time I spend researching about art and reading books. 

What message do you convey to the public with your eye’s portraits ?

Saranda: The idea for the Albanian woman started naturally with my photo in national

( traditional) dress, then I wanted to develop it as a concept where through them I can incorporate our art, culture, values, tradition and history of Albanian women which although with eyes closed, they speak and convey messages and thus representing their power.

What message do you have for Albanian women around the world?

Saranda: All Albanian women, wherever they are, must be their true and genuine selves. Always carry positive messages for their family and their country as well as focus on personal and professional growth for their freedom and independence.

We are proud of women like Saranda who with her talent and art brings originality, positivity and an inspiration to all Albanian women, especially to Albanian women and girls in Diaspora.

Saranda, we wish you best of luck on your endeavors and thank you for keeping these national treasures alive ❤️

STATE OF TEXAS TAKES STEPS TO PASS KEY LEGISLATION COMMEMORATING VICTIMS OF COMMUNISM

Dr Elida DakoliRepresentative Tom Oliverson

VICTIMS OF COMMUNISM FOUNDATION WASHINGTON, D.C 25 March 2021 This past week the Texas House of Representatives held a hearing on legislation to establish November 7th as the annual “Victims of Communism Memorial Day.” Texas will join 12 other states in recognizing VOC Day to bear witness to those who have died and suffered under communist regimes.

Representative Tom Oliverson, the bill’s sponsor, remarked that “more than 100 million innocent people have been killed by communist regimes since the creation of the first communist regime on November 7th, 1917 in Russia. This is the greatest loss of human life of any event in human history, and we must not forget the horrors of communism. Just as the Holocaust memorials remind us to never again indulge the brutality of fascism, so too, this memorial serves as a sobering reminder of the empty promises of communists everywhere, and the brutal legacy of human suffering they leave.”

VOC was honored to have Advisory Council member Dr. Elida Dakoli testify before the Texas House of Representatives and bear witness to her family’s experience under the communist regime in Albania.

When [my grandfather] refused to turn his wealth over to the communist party, he was jailed, his homes were destroyed, and my grandmother and her four young children ages 1-12—including my father—were thrown in the street with nothing. Her brother bravely took my grandmother and the children in, but my grandfather was killed in jail. We still do not know where his grave is. The persecution of my family members went on for four generations.” 

VOC applauds Texas’ steps to establish November 7th as the “Victims of Communism Memorial Day.” The crimes of this evil ideology must never be forgotten. 

JOINT STATEMENT THE PAN ALBANIAN FEDERATION OF AMERICA VATRA-DIASPORA FOR A FREE ALBANIA AND CIVIL RESISTANCE

The revival and rehabilitation of communist tendencies and ideologies and the subsequent promotion into lawmaking decision bodies and government of individuals with inappropriate or dubious backgrounds

To ensure a proper future, the foundations of a healthy democracy and its sustainability must be adequately upheld. An important factor in this regard falls on all  political parties to present to the public running candidates who are of the highest standing in society.

It is of very grave concern to us to see a blatant disregard of this basic standard by political parties in Albania.

We express a deep regret and shock that individuals with dubious backgrounds or openly expressing views favorable to communism ideology  have been promoted and found their way into the lists of official candidates up for election in the upcoming electoral process to be held on April 25th, 2021.

Much of the Albanian public was shocked by the views expressed on television by the leading candidate running on behalf of the Socialist Party of Albania in Tirana (the most important electoral zone in the country). Ms. Lulieta Bozo, a communist era academic, openly expressed on television political debate  that, on balance, communism, and Albanian dictator Enver Hoxha  had more positives than negatives, thus relativizing the responsibility of that system for the consequences of the country’s poverty and the crimes committed against the population and violation of human rights  in the context of the class war. She even furthered her argument by resurfacing and treating a success story as one of the most regressive and economically destructive acts that Albania ever undertook under communism, the abolition of private ownership of land.

By praising communism and the Albanian communist  dictator Enver Hoxha, this candidate stands against the core values of the European Union and deeply offends the suffering of the Albanian people under that brutal regime. Ideologically motivated punishments and violations of basic human rights were manifested extremely harshly in Albania during communism:

 1. Over 50000 people and their families were interned and sent to labor camps,
 2. over 43000 were imprisoned for political reasons.
 3. over 6000 people were sentenced to death and executed, many without trial.
 4. 45 years of brutal total isolations of 3 million Albanians from the rest of the world
 5. Destruction of the religion’s rights and practices by closing and destroying 2, 1 69 religious buildings and killing and by executing or sending to labor camps more than 200 clergymen.
 6. The theft and destruction of private property collapsed the Albanian economy by turning Albania into the poorest country in Europe. 

In addition to the above, this candidate stands openly in disregard and against at least two resolutions enacted by the very Parliament where she aims to be a member of. Specifically, Resolution Number 11*, approved on October 30th, 2006 “For The Punishment of Crimes Committed During the Communist Regime in Albania” where, among others, it states that:

 “The totalitarian and communist regime of Enver Hoxha and his entourage who ruled Albania after WWII and up to 1990, was characterized by massive violation of human rights including individual and collective murders, with and without trial, death in forced labor camps, death because of hunger, torture, expulsion, slave labor, physical and psychological terror, genocide due to political background or inheritance, violation of conscientious freedoms like freedom of thought, freedom of expression, freedom of press, freedom of religion and lack of political pluralism” (Part 2, Resolute 11, 2006)

Another resolution also worth mentioning is that of 2016 for the punishment of crimes of communism against the clergy.  Most importantly there is a blatant disregard for European efforts in fighting communism. Resolutions and other actions taken by the Parliamentary Assembly of the Council of Europe in 1996, 2006, 2009 and 2019 and well as the Prague Declaration of 2008 “on European Conscience and Communism” completely forbid this kind of behavior and rhetoric, especially when it is coming from a front row politician.

Although this discussion only focuses on one candidate, there are other examples of communist era politicians still holding high office in the current government or legislative body. One such example is Mr. Gramoz Ruci, the current Speaker of the Albanian Parliament, who was the last communist Minister of Internal Affairs and the one signing the order to use firearms against protestors in 1991, which followed by the killing of 4 young men during protests in Shkodra**. The Ministry of Interior Affairs was primary institution responsible for carrying out much of the persecution and violence during communism described earlier. Today, in a baffling truth, it is estimated that this institution still employs over 100 individuals that were members of the secret service or secret police during the communist regime.

In light of the above, Diaspora Për Shqipërinë e Lirë (Diaspora for a Free Albania), The Pan Albanian Federation of America  VATRA (The Hearth) and Qëndresa Qytetare (Civil Resistance) have decided to jointly reach out to you for assistance in pressuring the Political Parties in Albania to react accordingly and remove these candidates from their lists.

In addition, we intend to strongly engage toward a complete de-communism  process in Albania to mirror what was successfully done in other countries in Europe.

We cordially ask for a meeting with you or your representative to discuss our efforts toward this.

We truly believe that our country deserves better than this and steps are required to bring our politics in line with European expectations.

For Pan Albanian Federation of America – VATRA (HEARTH) – AHMET GIAFFO -PRESIDENT For Diaspora Free Albania – FLORIAN HACKAJ, BLEDAR MALIQI – CO-FOUNDERS For Civilian Resistance – RIGELS XHEMOLLARI – EXECUTIVE DIRECTOR

https://www.diasporaofalbania.com/                                  https://federatapanshqiptarevevatra.com/                                                http://qq.com.al

References

*http://www.ikub.al/LIGJE_CATEGORY2/18/01/23/REZOLUTe-PeR-DeNIMIN-E-KRIMEVE-Te-KOMUNIZMIT-NDAJ-KLERIT-SI-DHE-MIReNJOHJEN-E-VE-0066.aspx

**https://www.balkanweb.com/dokumenti-masakra-e-2-prillit-91-zbulohet-urdhri-i-gramoz-rucit-qitesit/

How Albania Became the World’s First Atheist Country- https://balkaninsight.com/2019/08/28/how-albania-became-the-worlds-first-atheist-country/

From Shortage Economy to Second Economy: An Historical Ethnography of Rural Life in Communist Albania f King, R. and Vullnetari, J. (2016) From shortage economy to second economy: An historical ethnography of rural life in communist Albania. Journal of Rural Studies 44: 198–207 [DOI: 10.1016/j.jrurstud.2016.02.010][accepted January 2016; published online 24 February 2016];

NE ECIM NËN RRUGËN E SHTRUAR NGA PARAARDHËSET TONA

Profesore Marietta Poshi
Florida 3 Mars 2021

Muaji Mars është cilësuar si muaj i ndryshimeve për arsye të ndryshme, siç është ndërrimi i stinës së dimrit me atë të pranverës. Pranvera karakterizohet me lulëzimin dhe fillimin e jetës e cila na jep shpresë për të ardhmen. Një krahasim paralel me atë të femrës: e bukur, e brishtë, dhe po aq thelbësore në vazhdimin e jetës qoftë shoqëror apo familjar.  Muaji Mars është muaji historik i femrës gjatë së cilit festohen dhe celebrohen arrtitjet e femrave në fusha të ndryshme të jetës si në art, në shkencë, politikë, edukim, etj. 8 Marsi në vecanti është Dita Internaciaonale e Femrës. Kjo ditë përfshin privilegjin e të qënit femër pavarësisht arritjeve personale apo profesionale.

Femrat që shohim dhe ndeshemi sot në Vitin 2021, është pasardhesja e një femre shumë ndryshe nga ajo e vitive, dekadave, apo dhe shekujve më parë. Shkollimi, lirija, apo dhe zgjedhja e partnerit nuk kanë qënë gjithmonë aq të zhdërvjellta si sot. Dhe kjo si rezulatat i kulturës, fesë, apo dhe politikës së vendit tonë.  Femrave ju është dashur të luftojnë për të fituar vendin e tyre në shoqëri, qoft për vete apo dhe për femrat e tjera që do vinin pas tyre. Prandaj femrat duhen celebruar gjithë vitin, pasi kontribimi i tyre nuk ndalon së dhëni gjithë kohës, madje as me vdekjen e tyre nuk ndalon.  Dedikimi i muajit Mars, na bën te reflektojmë mbi te shkuarën, dhe të jemi optimistë dhe krenarë për të ardhmen. Femrat kanë bërë një rrugëtim të gjatë për të qënë këtu ku janë sot, dhe e ardhmja mbetet akoma për të shpalosur potencialin e tyre.

Janë dy femra nga e kaluara të cilat do doja që femra moderne Shqipëtare ti njihte dhe ti vlerësonte pasi kontribimi i tyre në avancimin e rolit të gruas në shoqëri, ju kushtoi shumë shtrenjtë, ju kushtoi jetën. Kush e paguan lirinë e tyre me jetë, do të thotë qe e ka vlerësuar atë më shumë se cdo gjë tjetër dhe lufta a tyre ka shërbyer si themel për të ngritur imazhin tonë sot.

Sabiha Kasimati- Shkencëtarja e Parë Shqipëtare

Sabiha Kasimati lindi më 15 Shator të vitit 1912 në Edirne. Sabiha ishte vajza e një mjeku Shqipëtar nga Libohova i cili praktikonte mjekësine në Turqi. Edhe pse e lindur jashtë Shqipërise, Sabiha u rrit me dashuri për Shqipërine. Kur familja Kasimati u kthye në Shqipëri, ato u vendosën në qytetin e Korçës. Kjo bëri të mundur që Sabiha të ndiqte Liceun Francez të Korçës, një nga institucionet më prestigjoze të asaj kohe në Shqipëri. Të njëjtin institucion ndiqte dhe Enver Hoxha, diktatori i ardhshëm i Shqipërise, madje ai dhe Sabiha ishin shokë klase.

Pas Liceut, Sabiha punoi për një kohë të shkurtër si mësuese e lendëve Edukate Morale dhe Frënghisht në Intitucionin Femëror të Korçës. Më pas punoi si mësuese biologjie ne shkollën Shqiptaro-Amerikane në Kavajë.

Ambicjet për të arritur më shumë e shtynë Sabihen që në vitin 1936 të fitojë një bursë për të ndjekur studimet universitare në Fakultetin e Shkencave Biologjike në Torino. Gjatë studimeve, Sabiha jo vetëm që u diplomua me maksimumin e mundshëm të pikëve, 30/30 cum laude,  por në vitin 1941 bëri të mundur dhe mbrojten e doktoraturës në Ihtiologji (degë e zoologjisë që merret me studimin e peshqve). Ekselenca e Sabihes bëri te mundur një ofertë pune si asistente në Universitetin e Torinos. Por dashuria për vendin e saj e shtyu ta refuzonte këtë rol dhe të kthehej në Shqipëri.

Sabiha u kthye në Shqipëri dhe nisi të punoj në Institutin e Shkencave në Tirane. Gjatë një periudhe 10 vjecare, ajo studio dhe bëri kërkime shkencore mbi peshqit pasi besonte që kërkime të tilla do kishin vlerë ekonomike dhe biologjike për Shqipërine. Studimet e Sabihes përfshinin zona nga liqeni i Butrintit deri në liqenjtë e Lurës, nga liqeni i Prespës deri në detin Jon dhe Adriatik, si dhe në lumenjtë më të rëndësishëm, duke regjistruar dhe përpunuar ndërkohë mijëra referenca bibliografike dhe fotografike, që do të kishin qenë një ndihmë e madhe jo vetëm për Shqipërinë por edhe për vendet fqinje ballkanike kufitare.

Në një kohë kur vajzat martoheshin në një moshë të re, Sabiha i dedikohej shkencës. Ajo jetonte e vetme në një apartament në Tiranë dhe i pelqente hapësira personale edhe pse ishte e rrethuar nga shumë miq dhe mikesha intelektualë, me të cilët shpesh herë diskutonin tema akademike dhe shkencore. Sabiha njihej për tipin e saj të drejtpërdrejt. Sabiha ishte gati të publikonte veprën e saj voluminoze “Peshqit e Shqipërisë”, por nuk e arriti dot kurrë për shkak të ngjarjeve që vijuan në jetën e saj personale. Vepra e saj u botua në vitin 1955 në emrin e një shkencëtari rus Anatoli Poliakov, dhe të dy studiuesve Shqipëtare fillestarë Ndoc Filipi e Ndoc Rakaj.

Ndërkohë që Sabiha arrinte rritje profesionale, Shqipëria dërgohej drejt një sistemi të ashpër komunist me në krye ish shokun e klasës së Sabihes, Enver Hoxhën. Njerëzit intelektual shikoheshin si kërcënues të sistemit dhe dënoheshin me vdekje. Dënimi me vdekeje i profesorit të Sabihes, Salahudin Toto,  dhe internimi i mikeshës së saj, Musine Kokalari, bëri  që Sahina ti kërkonte një takim Enver Hoxhës. Në këtë takim Sahina e qortoi për vrasjet dhe persekutimin e intelektualëve, duke i thënë: “Ti po vret të gjithë intelektualët! Me çfarë ke ndërmend ta ndërtosh Shqipërinë me këpucarët dhe teneqexhinjtë?!”

Sabiha e disaprovonte regjimin komunist dhe nuk e fshehu kurrë një gjë të tillë. Regjimit komunist ju dha mundësia e duhur për të eliminuar Sabihen kur në vitin 1951, në oborrin e ambasadës Ruse në Tiranë, plasi një bombë e cila bëri dëme materiale, si thyerjen e xhamave. Regjimi komunist urdhëroi arrestimin e 100 qytetarëve të implikuar me atentatin. Midis tyre dhe Sabiha Kasimati. Sabiha i mohoi të gjitha aktakuzat që u hodhën mbi të, por kjo nuk dha asnjë rezultat për lirimin e saj.

Sabiha Kasimati, u dënua pa gjyq, nën akuzën “Agjitacion dhe Propagandë”. Sabiha ishte e vetmja femër midis 23 vetave që u egzekutuan me 26 shkurt 1951.  Por Sabiha nuk vdiq nga plumbi si të tjerët. Ajo u mbyt me krahë tek ulerintë atë natë dhe shihte të tjerët si pushkatoheshin. Ulërimat e saj u dëgjuan nga banorët e zonës përreth deri sa ajo dha frymën e fundit. Trupi i saj dhe të 22 pushkatuarve të asaj nate u hodhën në një gropë e cila ishte hapur ditë më parë. Sabiha Kasimati vdiq më 26 Shkurt 1951.

Marie Tuci- Mesuese- Teologe Dhe Luftëtare për Lirinë e Fese Kundër Regjimit Komunist

Marie Tuci lindi më 12 Mars  te vitit 1928 në fshatin Ndërfushaz te Mirditës. Ajo ndoqi studiment në Shkollen e Mesme të Motrave Stigmatine në Shkodër. Pas shkollimit, Marie Tuci u bë mësuese në Internatin e Oroshit. Ajo doli hapur kundër regjimit komunist në mbrojte të së drejtës së saj për të besuar lirisht ne vitin 1946. Marie Tuci është e vetmja grua që renditet mes 40 martirëve të parë të Kishës Katolike Shqiptare.Teksa Marie Tuci priste ti bashkohej urdhërit të motrave stigmatine si murgeshë, ajo arrstohet. Arrestimi i saj u ndoq me trotura nga më të tmershmet ku protagonist bëhej dhe vet shefi i hetuesisë së asaj kohe. Ndër të tjera, Marie Tucin e zhevshën lakuriq, e mbyllën në një thes bashkë me një mace të egër dhe vazhdimisht e goditën me sende te forta. Marie Tuci vdiq në spitalin e Shkodres më 20 Shtator të vitit 1950 si pasojë e dhunës fizike dhe psikologjike që u ushtrua ndaj saj.

Dhuna barbare që u perdor ndaj Marie Tucit, frymëzoi dhe poezine e Meti Fidanit:

Po vdes nanë, sot po vdes”.

Nan’ e dashtun, sot po vdes

më kan futur, në një thes

lakuriq, tok me një mace

më kan mbyll, në thes linace

N’burg të Shkodrës, po m’del shpirti

po ma merr nan, shef Seiti

jashtë thesit, shqip po flasin

më shqelmojn’, e më godasin

ligësia, nuk ka ngjyrë

shqelm në bark, shqelm në fytyrë

Po vdes nanë, sot po vdes

një lëmsh gjaku, brenda n’ thes

nuk ka vend imagjinata

kriminel, shpirtzinj si nata

më kan ça, bark e zorrë

hajde nan, e ver’ një dorë

Mbaju nan’, mbaju burneshë

më sill teshat, e m’vish murgeshë

mos qaj nan, jam bij Mirdite

s’na kan mposht, tash ndër vite

as dhe shkau, as dhe turku

as Enveri, as dhe burgu

as bollshik, e as titista

as hetues, as komunista

Po vdes nanë, moj un’ e zeza

shko më sill, një palë ndresa

njëzet e dy, sapo kam mbush

nuk du’ nan’, me m’qa kurkush

as n’ Orrosh, e as Ndërfush

as në bjeshkë, atje thellë

as në Fan, e as në Kthellë

as n’Kurbnesh, e as n’ Selitë

as kurkund, nëpër Mirditë Zoti nan, ka pat’ mëshirë

më ka dërgu, të vdes e lirë

më sill ndresat, po të pres po vdes nanë, sot po vdes

KUR SYTË E MBYLLUR FLASIN

Zamira Rubjeka – Florida -5 Mar 2015

Pse janë këto portrete femrash me sy mbyllur? Kjo pyetje lindi që në momentin e parë që pashë pikturat e Saranda Xhemajlit në rrjetet sociale. Ndalem disa çaste më gjatë me admirim dhe kureshtje për vajzën në portret. Per një moment i mbyll dhe unë sytë për të ndjerë te njëjtën sensacion. Imagjinoj nëmendjen time këto portrete dhe patritur udhëtoj mbrapsht ne kohë.

Piktorja nga Kosova Saranda Xhemajli

Ajo që të tërheq vëmendjen janë kostumet shumëngjyrëshe dhe stolitë prej ari dhe argjendi që të kujtojnë veshjet mesjetare me ndikime bizantine dhe orientale duke më berë të perjetojë këto kohëra antike dhe të lashta.  Normalisht në portrete dua te shikoj sytësepse të gjithë e dimë që syri është dritarja e shpirtit të njeriut ku mund të shikosh shumë gjera, dhimbjen, pasionin, dashurinë, lumturinë dhe qetesinë shpirtërore të dikujt.

Por në këto portrete edhe pse sytë janë të mbyllur përmbajnë mesazhe dhe  përçojnë emocione. Në moment më erdhën në mendje sakrificat e nënave dhe grave shqipëtare. Këto nena që pranojnë të humbin veten dhe lumturinë e tyre personale për lumturinë e fëmijve dhe familjeve të tyre. Mahnitem me forcën e tyre te brendshme, sa e thellë dhe misterioze ështe bota shpirtërore e gruas shqipëtare. Përfytyroj Teutën, Donikën, Rozafën, Argjironë, Doruntinën, Shote Galicën, Urani Rumbo, Mother Teresa e shume gra shqipëtare duke perfshirë te gjitha nënat që kanë qenë dhe janë mishërim i dashurise dhe sakrifices.

Shpeshherë vetëm presenca e tyre  hyjnore dhe ekzotike është mëse mjaftueshme.

E frymëzuar nga këto piktura magjike, kontaktova Sarandën për mësuar më shumë për pasionin e saj në fushën e artit. Saranda po aq e bukur sa edhe emri i saj, paraqet talentin dhe punimet e saj elegante në disa rrjete sociale.

Ajo përqendrohet më shumë në portrete vajzash, fëmijesh dhe të heronjve apo figurave kombëtare.  Saranda ka lindur dhe është rritur në Vitia të Kosovës. Ajo ka mbaruar shkollën e mesme për Matematikë dhe  Informatikë në vendlindjen e saj, dhe me pas ka studiuar në Akademinë e Arteve të Bukura në Universitetin e Prishtinës për pikturë. Saranda është një vajze e bukur shqipëtare, një artiste modeste me një botë te pasur shpirtërore që me talentin e saj na ka prekur me këto perla.

Saranda ndan me ne mendimet dhe opinionet e saj ndaj artit dhe mesazhe për artdashësit dhe grate shqiptare.

Cfarë mendon ti, si arti juaj influencon dhe prek jeten e tjetrit?

Saranda: Arti është jeta ime, arti im pasqyron botën që unë perceptoj dhe të gjitha gjërat që ndikojnë në mënyrën sesi jam. Pikturat e mia kanë kuptime personale, unë shprehem në mënyrë figurative, duke eksploruar imazhe,ngjyra, teknika dhe linja të ndryshme, prandaj pasqyrimi i botës reale përmes artit dhe përceptimi i tij nga njerëzit mendoj që ka ndikim të drejtëpërdrejtë edhe në jetën e secilit njeri, gjë që mendoj se ky është efekti i artit tim.

Kur e ke filluar artin, cfare të inspiron?

Saranda: Gjithmonë e kam dashur artin, por kur fillova studimet dhe gjatë studimeve u përqendrova gjithnjë e më shumë në art në përmbajtjen dhe mesazhin e tij, dhe kjo më bëri më të pasionuar në pikturën dhe artin në përgjithësi. Kur nuk pikturoj ndjehem më pak në kontakt me vetentime, prandaj pikturoj sepse kam nevojë edhe për vetentime.,Nuk ka përvojë ose ngjarje frymëzuese që më shtyne të pikturoj, prandaj nevoja ime për ta bërë këtë, është ajo që më bënë të pikturoj.

Cfare keni pikturuar herën e parë ?

Saranda: Gjithmonë me kanë tërhequr portretet,dhe në të shumtën  e vizatimeve që kam bërë kanë qenë kryesishtë portrete të familjarëve të mi.

Cfare të tërheq më shumë të vendosësh në punimet e juaja?

Saranda: Me pelqen arti figurative sidomos pjesa e portreteve,ne pikturat e mija mbizoterojne kryesishtfemrat,heronje te ndryshem dhe portrete te femijeve

Cilat janë qëllimet e karrierës tënde të pikturës ?

Saranda: Unë mendoj se mënyra më e mirë e planifikimitpër të ardhmen, është të përfitosh sa më shumë nga e tashmja.

 Keni ndonjë pasion tjeter?

Saranda: Arti më përmbush mjaftë dhe në të shumtën  e kohes merrem me pikturën pra pikturoj, ndërsa pjesëntjetër të kohës e kaloj duke hulumtuar për  artin, duke pa art dhe duke shfletuar ndonje libër.

Cfare mesazhi i përcjellë publikut me vajzat me sy të mbyllura?

Saranda: Ideja për femren Shqiptare ka filluar natyrshëmme foton time në veshje kombëtare, pastaj kam dashtë me zhvillu si koncept ku permes tyre shfaqet arti, kultura, tradita dhe historia jonë e shqiptareve  Pjesa e portretit me sy mbyllur ka fillu si përshkim i  gjendjes emocionale të femrës e cila edhe pse me sy mbyllur, ato flasin dhe përqojnë mesazhe dhe kështu përfaqësojnë fuqinë e tyre.

Cfarë mesazhi keni për vajzat dhe gratë shqiptarekudo në botë ?

Saranda: Të gjitha femrat shqiptare kudo që janë, duhet të jenë vetëvetja dhe të bartin mesazhe pozitive për vetendhe kombin e tyre, të angazhohen për ngritje profesionaledhe për pavarësinë e tyre jetësore .

Jemi krenare për vajza si Saranda qe me talentin dhe artin sjell origjinalitet, pozivitet dhe nje frymezim për te gjitha femrat shqiptare sidomos për  grate dhe vajzat shqiptare në Diaspore.

Suksese të mëtejshme Saranda dhe faleminderit që mban gjallë këto thesare kombëtare ❤️.

KRYETARI I FEDERATES PAN SHQIPTARE TE AMERIKES VATRA Z. AHMET XHAFO URON KOMBIN SHQIPTAR ME RASTIN E KRISHLINDJEVE DHE VITIT TE RI

Ne emër te Federatës Pan Shqiptare te Amerikës VATRA uroj gjithë besimtarët e fesë kristane kudo që janë Gezuar Krishlindjet. Zoti qoftë me ju. Në këtë ditë të shenjtë në kujtojmë te gjithë ata klerikë te fesë kristiane që humbën jetën gjatë diktaturës komuniste në Shqipëri dhe i lutemi Zotit qe vitin e ardhshëm per nje Kishe Autoqefale Ortodokse te Shqiperisë ashtu sic e krijoi Imzot Fan S. Noli pa influencën dhe krejtësisht të pavarur nga Patriarkana Greke ku meshat te jenë vetëm në gjuhën shqipe në Shqipëri e Camëri per ortodoksët Çam.

Gjithashtu I uroj atdhetarëve kudo që ndodhen në botë Gëzuar Vitin e Ri 2021 . Qofte një vit me shëndet plot begati e suksese për ju dhe familjat tuaja. Shpresoj që ky Vit i Ri të plotesojë dëshirat e endërrat tona shekullore që gjithë shqiptarët në trojet tona të jetojnë në paqe, zhvillimi, demokraci dhe shtet ku drejton ligji i së drejtës me begati e një jetë të këndshme.

GËZUAR dhe Zoti e Bekoftë Kombin Shqiptar”

DEKLARATË- KËRKESË E PËRBASHKËT!

DIASPORA PËR SHQIPËRINË E LIRË -FEDERATA PAN SHQIPTARE E AMERIKËS VATRA -MBROJ DEMOKRACINË

Diaspora për Shqipërine e Lirë”, “Vatra” dhe “Mbroj Demokracinë” nuk mendojnë se këte duhet ta përcaktojë *qeveria*, por akademikët e pavarur, ndërgjegjia e një kombi, memoria e të mbijetuarëve dhe ajo kolektive!

Nën mjegullën e krijuar nga pandemia e Covid-19, mes emergjencash mjekësore e sociale që kërkojnë zgjidhje të shpejta, Kuvendi i Shqipërise, më 22 Tetor 2020, ka gjetur kohën të miratojë disa ndryshime në #ligjin Nr. 10242, “Për Institutin e Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizimit në Shqipëri-ISKK”, të cilat e #kufizojnë objektin dhe periudhën e hulumtimit shkencor të krimeve të komunizimit nga ISKK, nga 29.11.1944 deri në 08.12.1990.

Kjo nismë politike, e ndërmarrë nga një grup deputetësh që nuk kanë asnjë lidhje me qarqet shkencore, është një ndërhyrje flagrante dhe goditje e ulët që i bëhet jo vetëm punës së pavarur të akademikëve, por edhe aspiratës së shoqërisë shqiptare për drejtësi për viktimat e komunizmit.

Shohim përditë një turravrap të çuditshëm për mbulimin e historisë dhe për të mpirë kujtesën kolektive: teatro shëmben, kulla sahatesh mbulohen nga babëzia për fitim, akademikëve u kufizohet puna shkencore për interesa të pastra politike. Manipulimi e mbulimi i historisë duhet të marrë fund. Po ashtu edhe ndërhyrja brutale dhe antikushtetuese e politikës në kërkimet akademike.
Një popull pa kujtesë është një popull që rrezikon të mbetet pa të ardhme.

Prandaj “Diaspora për Shqipërine e Lirë”, “Vatra” dhe “Mbroj Demokracinë”, janë berë së bashku këto ditë për të ngritur zërin kundër këtij fenomeni të shëmtuar, aspak të denjë për një shoqëri që aspiron #drejtësi dhe demokraci.

Ne do të kërkojmë e do të lobojmë me forcë mosdekretimin e këtyre ndryshimeve nga Presidenti i Republikës dhe tërheqjen e Kuvendit të Shqipërise nga ky ligj që na çon prapa, në kohët e errëta të historisë sonë.

Ju ftojmë të lexoni deklaratën tonë më poshtë duke i bërë thirrje shoqërisë civile dhe qytetarëve të ndershëm të na mbështesin në këte nismë:

Disa shtesa dhe ndryshime në ligjin nr. 10242, datë 25.2.2010 “Për Institutin e
Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit në Shqipëri” (ISKK)
Në seancën e datës 22 Tetor 2020, në një lëvizje të pa-precedent, Kuvendi I Shqipërisë, vendosi të limitojë me ligj aktivitetin hulumtues të Institutit të Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit në Shqipëri (ISKK), si më poshtë:
Kuvendi i Republikës së Shqipërisë Vendosi: Ne ligjin nr. 10242, date 25.2.2010 “Për Institutin e Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizimit në Shqipëri”, bëhen këto shtesa dhe ndryshime: Në nenin 3, shkronja a), bëhet ndryshimi si më poshtë: “Periudha e komunizmit”është periudha e historisë së Shqipërisë nga 29 nëntori 1944 deri më 8 dhjetor 1990.”

Ky ndryshim është një goditje e rëndë që I bëhet punës së ISKK. Kjo manovër është sa anti-ligjore aq edhe anti-historike, është një tentativë e qartë e politikës për të limituar studimet dhe hulumtimet e nevojshme duke ju kundërvënë qartazi parimeve të kërkimit shkencor dhe përpjekjeve për zbardhje të së vërtetave historike!

Ky ndalim është antiligjor sepse bie ndesh me ligjin nr. 7514 datë 30.9.1991 “Për pafajësinë,amnistinë dhe rehabilitimin e ish të dënuarve politikë” (ndryshuar në vitin 1993) ku në nenin 7/a thuhet qartësisht se krimet komuniste për të cilat trajtohen dhe reahabilitohen të përndjekurit fillojnë që më 1.8.1943. Gjithashtu ky ndalim bie ndesh me objektin dhe qëllimin për të cilin është krijuar ISKK me Ligjin aktual nr. 10242 datë 25.2.2010. Dihet gjerësisht se krimet e komunizmit në regjimin komunist (1945-1991) ishin rrjedhojë dhe vazhdimësi e pandarë e krimeve të komunizmit në vitet 1943-1944. Mohimi arbitrar me ligj I kësaj periudhe përbën një akt të pra-precedent dhe minues ndaj pëpjekjeve për zbardhjen e së vërtetës së hidhur komuniste shqiptare.

Kufizimi në kohë i studimit të pasojave të komunizmit është një praktike arbitrare e cila nuk ekziston në asnjë institucion homolog me ISKK në Europë dhe më gjerë. Me këtë kufizim synohet të lihet në hije aktiviteti i disa figurave të errëta komuniste të cilët dyshohet se patën rol kryesor në një seri krimesh kundrejt rrymave anti-komuniste para vitit 1945. Shembuj konkretë të këtyre masakrave janë:

21 tetor 1943 – Ngjarja e njohur si masakra e Myzeqesë ku u vranë mbi 80 nacionaliste

4 nentor 1943 – Lufta e Gjormit – Vrasja e dhjetëra partizanëve dhe
nacionalistëve si dhe djegia e së paku 230 shtëpive në zone e Gjormit – Lepenices

Raste si të mësipërmet janë të shumta dhe kanë nevojë për studim serioz dhe të thelluar.Tentativat e manipulimit të historisë dhe shmangies së konceptit të luftës civile, nga e cila erdhën në pushtet partizanët komunistë, nxjerrin në pah qëllimet e mbrapshta të kësaj nisme ligjore. Mundimi për të zhdukur nëpërmjet harresës fakte të kësaj periudhe kaq vendimtare, nuk i shërben refleksionit historik mbi motivet që cuan në atë konflikt civil. Pikërisht për këtë mungesë refleksioni ky konflikt është ende kaq i gjallë në shoqeri dhe në politikë.

Diaspora Për Shqipërinë e Lirë, Vatra dhe Mbroj Demokracinë i konsiderojnë këto ndryshime si thellësisht politike të cilat dëmtojnë jo vetëm punën kërkimore të institucionit por edhe moralin shoqëror në tërësi. Për rrjedhojë, ne do të ndjekim të gjitha hapat institucionale dhe ligjore për anullimin e këtyre amendimeve, duke përfshirë:

Lobimin e fuqishëm kundër amendimeve të mësipërme dhe denoncimin e tendencave të qeverisë shqiptare për të lënë në hije të kaluarën komuniste dhe krimet e saj. Do të dërgohen shkresa dhe do të kërkohet mbështetje nga:

o Victims of Communism Memorial Foundation – Washington DC, USA
o “Tribute to Liberty” – Ottawa, Kanada
o Platform of European Memory and Conscience – Prague, Czech Republic
o ÖAW, Österreichische Akademie der Wissenschaften – Vienna, Austria

 • Dërgimin e kësaj deklarate dhe kërkesë per për mos-dekretim të këtyre ndryshimeve anti-ligjore Institucionit Të Presidentit të Republikës.
 • Dërgimin e kësaj deklarate dhe kërkesë Institucionit të Kuvendit të Shqipërisë për
  tërheqje nga kjo iniciativë
 • Bërjen me dije të organizmave ndërkombëtare të akredituara në Tiranë, BE dhe USA për rrezikun që paraqesin nisma të tilla në raport me liritë akademike dhe kërkimin shkencor në përgjithësi por edhe në vecanti në raport me një institut të krijuar posacërisht për hulumtimin e krimeve të komunizmit. Reflektimi dhe përballja me të kaluarën lehtëson rrugën drejt së ardhmes!
 • Diaspora Për Shqipërinë e Lirë – Z. Florian Hackaj -Bashkëthemelues Z. Nador Bakalli Anëtar I grupit bërthamë
 • Federata Pan Shqiptare e Amerikës VATRA – Kryetar Z. Ahmet Xhafo
 • Mbroj Demokracinë – Mag. Iris Toto Coordinator for Rule of Law, Justice Reform and Fiscality

FUNDI I NJE DEMOKRACIE

Doreheqja ne mase e deputeteve pro demokracise ne Hong Kong tregon vdekjen e lirise dhe demokracise ne ish kolonine Britanike qe ishte bastioni i fundit i demokracise dhe suksesit kapitalist ne territorin te Kines Komuniste.

Per te gjithe ata qe per me shume se 30 vjet besuan perrallat e genjeshtrave te komunizmit kinez se do te mbante nje vend me 2 sisteme dhe se integriteti i Hong Kong si demokraci deri te pakten ne 2047 nuk do prekej ishte thjesht nje mashtrim tipik komunist qe nuk ka filluar sot por qe me 1917 kur terrori i kuq mori pushtetin me dhune dhe terror

A mos valle historia nuk u ka mesuar asgje atyre qe ende besojne mashtrimet e ideologjise komuniste qe nenshkruan tjeter gje dhe ben tjeter gje.

A mos valle harruan qe me 1945 kur kasapi qe drejtonte Bashkim Sovjetik premtonte zgjedhje te lira ne gjithe Europen Lindore e shkeli premtimin me tanket sovjetike duke i roberuar keto vende per 45 vjet me rradhe dhe e ndau Evropen me nje mur te hekurt duke cuar miliona ne burgje, internime dhe drejt vdekjes?

A valle harruan komunistet Korese se Veriut kur nenshkruan paqen dhe me pas sulmuan Korene e Jugut per te sunduar dhe shkaterruar gjithcka te lire? A do ekzistonte sot Koreja e Jugut nqs trupat amerikane dhe ata te demokracive perendimore te mos e ndalin vrullin e komunisteve te Korese se Veriut

A valle harruan krimet revolucionit kinez te Maos qe shkaktuan miliona te vdekur revolucion qe arriti deri ne Shqiperi ku u shoqerua me shkaterrimin e gjithe insitutcioneve fetare dhe me internime dhe burgime te reja politike.

A valle harruan protestat ne sheshin Teniamen ne Pekin ne Prill te 1989 qe u shtyp me tanke dhe u vrane me mijera njerez?

Pse valle u mendua qe duke i hapur tregjet e kapitalizmit perendimor dhe duke i cuar industrine ne Kine dhe duke i dhene Hong Kong komunistet e Kines do te ndryshonin dhe do linin pushtetin absolut per demokracine dhe lirite e individid

Pas 31 vjet prej sheshit Teniamen Kina Komuniste u pasura, vodhi ne mase teknologjine perndimore, pasurine intelektuale te vendeve te demokracise perendimore dhe tani kercenon hapur stabilitetin politike dhe ekonomi te ketyre vendeve

Ata shtypen me force cdo levizje demokratike qe ekzistont ne Hong Kong. Pse valle u mendua qe ata mund te ndryshonin nga politika e tyre qe filluan qe nga 1949 qe nuk e ndryshuan asnjeher vetem e kamufluan?

A mund ti besohet nje sistemi te tille genjeshtre qe i fshehu botes nje virus dhe si pasoje sot i ka shkaktuar planetit deme te medha njerzore dhe ekonomike?

Zhdukja e demokracise ne Hong Kong duhet te jete nje zgjim per gjithe vendet e lirise dhe demokracise se shtypesit dhe vrasesit e lirise nuk ndryshojne rrugen e tyre te zhdukjes dhe shkaterrimit te demokracise dhe institucioneve te saj. Ata tashme perdorin teknologjine ne vend te gardes se kuqe.

31 VJET PAS RENIES SE MURIT TE BERLINIT

Me 9 Nentor 1989- 31 vjet me pare u rrezua Muri i Berlinit i cili simbolizoi renien e nje nga ideologjieve diktatoriale me makabre te historise se njerezimt e cila per nje periudhe prej 100 vjetesh do ti shkaktonte botes 100 milion te vdekur dhe miliona qe ju shkaterrua jeta ne kampet e punes apo ne burgjet politike

Asnje ideologji ne historine e njerzmit pervec skllaverise per nje periudhe kaq te gjate nuk shtypi cdo liri elemtare njerezore qe nga prona private deri tek e drejta e te menduarit sa beri ideologjia barbare komuniste

9 Nentori i 1989 rrezoi ate perandori qe pretendonte se do sundonte perjetesisht me gjak e dhune me bar dhe pa bar dhe u shkaterrua si kuti kartoni me shembjen e nje muri. Kur Muri i Berlinit u shemb 300 milion njerez vrapuan drejt lirise.

Fatkeqesisht 31 vjet me vone sipas nje sondazhi te zhvilluar ne SHBA nga fondacioni Viktimat e Komunizmit dhe You Gov 52% e te rinjve te lindur ne fund te viteve 80 dhe fillim 90 preferojne te jetojne ne komunizem ose perqafojne idete komunisto-socialiste

Me te drejte lind pyetja sidomos nga te gjitha ata qe kane jetuar komunizmin si eshte e mundur?

Se pari theksojme se shkak per te u be deshtimi i demokracive perendimore te denonte fuqishem me gjyq dhe ne opionin boteror krimet e komunizmit. Ky deshtim dhe ideja se dhe besniket e komunizmit do te ndryshonin sa po te futeshin ne shoqerine e demokracise kapitaliste te bollekut dhe mundesive doli totalisht nje deshtim spektakolar.

Shume pak ose pothuajse asnje nga kriminelet e kuq u vu perpara drejtesise per krime kunder njerezimit. Ne shkolla dhe universitetet e demorkacive perendimore tmerret e komunizmit dhe barbarise se tij nuk ziheshin me goje le me te studioheshin me detaje dhe te analizoheshin.

Megjithese me mijera fakte dokumenta dhe deshmitare te ketyre krimeve ishin prezent ata u harruan ose u neglizhuan . Media ne demokracine perendimore vetem sa i anashkaloi vuajtet dhe vrasjet e milionave njerezve ne sistemin barbar komunist qe fillonte nga kampet e punes dhe burgjet e tmerrit ne Shqiperi tek kampet vdekjes se Siberise e tek kampet e punes se orizit te riedukimit ne Kine.

Shume historiane dhe agjensi te mediave ne vendet e demokracive perendimore, krimet dhe barbarite e komunizmit mezi i merrni ne studim. Media do te mjaftohej me nje faqe ne ndonje gazete dhe jo me shume se 3 min ne ndonje kronike lajmesh televize perkujtimore.

Fatkeqesisht krimet e komunizmit u trajtuan si ceshtjet politike sesa si ceshtje thelbesore te te drejtave te njeriut

Gjithashtu duke pare keto sondazhe ngrihet pyetja si ka mundesi qe keta te rinj qe jetojne ne kulmin e suksesit te sistemit demokratik kapitalist, ne pafundesine e te mirave materiale, ne sigurine e zgjedhjeve dhe mundesive te pafundme preferojne nje sistem barbar qe shtyp cdo drejte elementare njerzore ?

Pergjigja e kesaj pyetje nuk fillon sot ajo fillon ne dekaden e dyte te shekullit 20 vitet 1920-1930. Dhe ne ate periudhe rinia e universiteteve, femijet e familjeve te kamura apo atyre intelektuale e shikonin zgjidhjen e problemeve te kohes tek ideologjia komuniste. Ata ishin te bindur absolutisht ne suksesin e kesaj ideologjie ashtu sic eshte rinia sot ne dekaden e dyte te shekullit 21 megjithese as ata dhe as keta te shekullit 21 nuk kishin jetuar asnje dite ne komunizem

A valle historia do te perseritet?

Ne krahasim me nje shekull me pare jane akoma gjalle ata qe kane jetuar ne ferrin e ideologjese komuniste. Jane ata deshmitare te heshtur qe ju takon te flasin dhe te flasin me ze te larte te denojne krimin qe ndodhi dhe tu tregojne brezave hipokrizine gjakatare te ideologjise komuniste .

Kjo nuk eshte thjesht detyre ky eshte mision per te gjite ata qe kane vuajtur dhe e njohin se cfare ka bere ideologjia komuniste.

Ne fjalet e Presidentit Reagan : “
“Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn’t pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same, or one day we will spend our sunset years telling our children and our children’s children what it was once like in the United States where men were free.” – ( Liria nuk eshte me shume se nje gjenerate larg per tu zhdukur. Liria nuk trashgohet. Duhet luftuar, mbrojtur dhe duhet ti kalohet brezit qe vjen ne te njejten menyre qe te bejne te njejten gje ose ndryshe nje dite ne do te kalojme vitet e pleqerise duke u treguar femijeve dhe femijeve te femijeve si ishte njehere kur Shtetet e Bashkuara te Amerikes njerezit ishin te lire)

Photo by Victim of Communism Foundation and by National Geographic