ABAZ KUPI ZGJEDHJA E NATYRSHME E POLITIKES BRITANIKE NE SHQIPERI 1939-1944

Abaz Kupi dhe Misioni Anglez ne Shqiperi 1944

Ne kujtim te heroit te kombit shqiptar Abaz Kupi qe u nda nga jeta me 9 Janar 1976 ne New York ne po publikojme nje fragment nga materiali Abaz Kupi and British Intelligence in Albania,1943-1944 nga Bernd J. Fischer.

Ne faqen 130 te ketij materiali theksohet : ” Abaz Kupi ishte cilesuar si nje zgjedhje e natyrshme e politikes se Britanise se madhe ne Shqiperi. Abaz Kupi kishte reputacionin te nje luftetari te guximshem. Politika Britanike mendonte se Abaz Kupi kishte mbeshtetjen e shume shqiptareve megjithese jo te gjithe pro Mbretit Zog besonin se pozita e Shqiperise pas luftes se dyte boterore varej nga nderhyrja ose jo e Anglise.

Gjate pushtimit Italian me 1939 Abaz Kupi organizoi mbrojtjen e portit te Durresit , pika me e rendesishme e zbarkimit dhe i vetmi vend ku resistenca ndodhi. Megjithese numrit te madh te trupave te medha italiane dhe nen bresherine e flotes italiane , Abaz Kupi dhe nje grup mbrojtesish arriten te zbrapsin perpjekjen e pare te zbarkimit fashist duke shkaktuar qindra viktima. Megjithese rezistenca nuk zgjati shume, pasi trupat italiane arriten te zbarkonin tanket e vegjel duke bere keshtu te mundur largimin e forces se rezistences te udhehequr nga Abaz Kupi.

Megjithese roli ne rezistence ndaj zbarkimit fashist ne Shqiperi nuk ishte e gjate dhe ishte spotan i dha atij statusin e nje legjende ku trimerite e tij do te viheshin ne shume kenge popullore te malesorve”.

Per Abaz Kupin rezistencen e tij gjate Luftes se Dyte Boterore ne Shqiperi do te shkruanin te gjithe pjestaret e misionit anglez qe ishte ne Shqiperi gjate luftes se dyte boterore si : Kapiteni dhe deputeti koservativ ne parlamentin angez Julian Amery ne librin e tij .

Approach March A Venture in Autobiography Kolonel Dayrell Oakley-Hill ne librin e tij : ” An Englishman in Albania” i cili arriti per here te pare ne Shqiperi me 1929 dhe vazhdoi te punonte per ceshtjet shqiptare deri ne vitin 1955 ne Foreing Office ( Ministria e Jashtme) Britanike

Nen-kolonel David Smiley ne librin ” Albanian Assigment” David Smiley eshte nje nga figurat kryesore te operaciove te forcave speciale gjate Luftes se Dyte Boterore qe kish vepruar ne Palestine, Irak, Siri, Shqiperi dhe Tailand.

Teksti origjinal nga “Abaz Kupi and British Intelligence in Albania,1943-1944″ from Bernd J. Fischer: ” Kupi was perceived as the natural instrument of British policy in Albania. It was assumed that Kupi had the support of all those Albanians who, although perhaps not pro Zogist, believed that their position in a post-war Albania depended on whether or not England actually intervened on their behalf.4 Finally, Kupi had the reputation of being a bold resistance fighter. During the Italian invasion of 1939, Kupi organized the defense of the port of Durres, the most important landing-site and the only location where significant resistance occurred. Although badly outnumbered and under a heavy naval barrage, Kupi and his handful of defenders managed to repel the first Italian landing attempt, inflicting perhaps as many as hundreds of casualties. The resistance was short-lived, however, since the Italians immediately landed small tanks and dispersed Kupi ‘s force. Although his role in resistance to the initial invasion was therefore short, it was spontaneous and earned him the status of ‘legend’ with his exploits recorded in many of the folk-songs of the mountaineers”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *