KUVENDI I FEDERATES PANSHQIPTARE TE AMERIKES VATRA – BRONX NEW YORK 31 TETOR 2020

Kuvendi i Federatës Panshqiptare te Amerikës VATRA zhvilloi punimet e tij më 31 Tetor 2020 në sallën e konferencave të restorantit  Portofino në  Bronx New York.

Përshkak të kushteve të vështria të krijua si pasojë e virusit Covid-19 të ardhur nga Kina që ka paralizuar gjithë botën dhe me masa strikte në Shtëtin ë New Yorkut kuvendi u zhvilluar me numër të kufizuar te pranishmishim  dhe me pjesmarrje direkt në kuvend nëpermjet teknologjisë.

Është hera e parë në historinë e VATRES që zhvillohet një Kuvend i tillë duke e cuar kështu VATREN në një etapë  të re të  komunikimit atij elektronik që lehtëson shumë pjesmarrjen direkt dhe lehtëson mundësinë e vendim marrjes së cështjeve të kësaj organizate. Vatranët në këtë kuvend pëfaqesoshim 19 delegatë më të drejtë vote te zgjedhur  sipas kritere të amandamentit 7c të Kanunores.

Sipas amandamentit 7b të Kanunores anëtari më i vjetër i VATRES në këte kuvend hap Kuvendin dhe propozon kryetarin e ketij Kuvendi.  Ky rol i takoi ish kryetarit të VATRES  Dr. Gjon Bucaj  që në fjalen e tij falenderoit te ftuarit qe kishin ardhur per kete Kuvend.  Në këtë Kuvend ishtin të ftuar përfaqësues të sherbimeve fetare, ish- kryeredaktori i Diellit z. Anton Cefa,  perfaqesues te Shoqates Ana e Malit  , te Shoqates Plave Guci, te Shoqates Kraja te treja keto shoqata te vendosura ne New York,  perfaqesues i Organizates Diaspora per Shqiperine e Lire me qender ne Zvicer, historianja nga Shqiperia Prof. Elena Kocaqi si dhe Dr. Ilir Hysa nga Pensylvannia.   

Dr. Gjon Bucaj pas fjales se tij  propozoi per kryetar Kuvendi te VATRES Z. Kris Kirka nipi i Kristo Kirkes nje nga themeluesit e Federates Panshqiptare te Amerikes VATRA.  Kris Kirka u zgjodh nga delegatet te drejtoje Kuvendin e VATRES 31 Tetor 2020 .

Bekimi fetar punimeve te ketij Kuvendi u zhvillua nga  kleriku ortodoks i Kishes Ortodokse Shqiptare e Shen Nikolles  ne Jamica  Queens  Rev Hieremonk Nikodim.  Ne kete bekim ai kishte dhe librin e lutjeve ortodokse te Hiresise se Tij Fan Noli.  Lutja qe beri Rev Hieremonk Nikodim per Kuvendin VATRA 31 Tetor 2020 ne New York ishte nje Lutje e Fan Nolit

Pas himinit te flamurit shqiptar dhe amerikan u mbajt nje minute zi per deshmoret e kombit shqiptar dhe gjithe ata vatrane qe nuk jane me mes nesh duke perfshire dy humbjet e medha qe VATRA pati kete vit.

Humbjen e Vatraneve nacionaliste dhe antikomuniste te vendosur Z. Jonuz Ndreu dhe  Z. Zef Perndocaj. 

Kuvendi VATRA 31 Tetor 2020 do te pershendetej nga shoqata Ana e Malit Z. Safet Lolla, nga Shoqata  Plave and Guci Z.Qazim Dedushaj, nga Kanadaja per Shoqaten Diaspora per Shqiperine e Lire Z.Nador Bakalli , nga Pensylvannia Dr. Ilir Hysa dhe nga Tirana historiania Prof. Elena Kocaqi.

Mesazhi nga gjithe te te  ftuareve ishte i qarte.  Nje VATER e forte dhe e mbeshtetur ne institucionin dhe lirine e mendimit i sherben te mires se kombit shqiptar.

Kuvendi do te vazhdonte punimet e tij  me raportin e Komisionit VATRA 5 Tetor 2019 i cili u lexua nga anetari i Komisionit VATRA 5 Tetor 2019  Armin Zotaj.

Sipas ketij raporti u paraqit puna e  Komisionit  VATRA 5 Tetor VATRA 2019 qe u krijua per  ruatjen e insitucionit të VATRES dhe respektimin i Kanunores me cdo kusht. Komisioni VATRA 5 Tetor 2019 u krijua si mbrojtes i frymës se lirië në VATER, ku respektohet mendimi ndryshe dhe jo sulmohet, ku respektohet  e drejta  per VATRANET per te shprehur mendimet e tyre në gazetën Dielli dhe jo censurimi i Vatranëve, ku respektohen ata që kanë dhënë në VATER me dekada dhe nuk perjashtohen apo shahen dhe kercenohen sepse nuk i shkojne pershtat deshirave te klikave te caktuara që uzorpuan VATREN për 3 vjet. Kete e bene nëpermjet një ish kryetari shkatërrues dhe përcarës dhe me pas me vazhduam me një Kuvend të paligjëshm qe shkaterroi insitutin e VATRES duke krijuar organizma qe nuk lejohen nga Kanunorja duke perfshire ketu zyren politike te VATRES dhe e ktheu VATREN në një bisht të politikës së korruptuar shqiptare duke zhdukur kështu pavarsinë qe VATRA ruante per me shume se nje shekull ndaj politikes

Ne kete raport u paraqiten  puna dhe aktivitetet e ndryshme qe u zhvilluan nga ky komisioni.

Ne keto aktivitet jane per tu theksuar  ndihma financiare qe Komisioni VATRA 5 Tetor 2019 qe dha per tre ish te perndjekur politike ne Shqiperi te goditur nga termeti i Nentorit te 2019.  Krijimi per here te pare ne historine e VATRES  te faqes elektronike te kesaj organizate ku pasqyrohen shume informacione historike dhe aktuale per VATREN dhe ben te mundur pagesat e anetarsise ne menyre te hapur dhe transparente si dhe krijon mundesine per donacione. Berja publike te materialeve te Dosjes se aktivitetit 40 vjecar te Sigurimit te Shtetit Komunist Shqiptar ndaj organizates VATRA.

Raporti do te paraqiste dhe bashkepunim qe Komisioni VATRA 5 Tetor 2019 ka zhvilluar me organizata shqiptare ne SHBA dhe jashte saj.  Per tu theksuar eshte nenshkrim i nje bashkepunimi me Diaspore per Shqiperine e Lire me qender ne Zvicer. Ftesa ne mbledhjet e Komisionit te perfaqesues te ndryshem te shoqatave shqiptare dhe individeve qe punojne dhe jetojne ne SHBA qe jane te interesuar per ceshtjet shqiptare.   Takime me Albanian Desk me Departamentin e Shtetit , dhe deklarata per shtyp per ceshtejt e kombit shqiptar si dhe puna e madhe qe u arrit ne organizimin e ketij Kuvendi qe ishte vendosur qe me Nentor te 2019 te zhvillohej me 25 Prill 2020 por u shty pershkak te virusit qe paralizoi  gjithe boten.  Mbas ketij raporti Kuvendi vendosi shperberjen e Komisionit VATRA 5 Tetor 2019 dhe e konsideroi punen e tij te perfunduar.

Kuvendi do te vazhdonte me raportet nga arketari i perkohshem per Komisionin VATRA 5 Tetor 2019 Z.Eduard Buçaj,  Kryetari i Fondacionit per Bursat e Studenteve Dr. Mithat Gashi, nga kryetari i VATRA Foundation Inc Dr. Nexhat Kaliqi si dhe me raportet e kryetareve te degeve qe ishin pjesemarres ne kete Kuvend.

Pas diskutimesh Kuvendi miratioi platformen e re te VATRES per vitet qe vijne e cila perqendrohet ne trajtimi çështjeve thelbësore me interes për komunitetin shqiptar ne SHBA.

Kjo platforme perfshin:

Rritja e ndërgjegjes kombëtare shqiptare mbi krimet e regjimit komunist nga formimit të partisë komuniste deri në 1991, si dhe mbi krimet në Çamëri, Kosove, dhe të viseve të tjera shqiptare të ish-Jugosllavisë. 

Të punohet ngushtë me sektorë të ndryshëm të Qeverisë Amerikane për të luftue praktikat korruptive në Shqipëri dhe në Kosovë dhe për të krijue nji sistem të pavarun gjyqësor.

Të bashkpunojme me institucione që hetojnë dhe dokumentojne krimet komuniste, për t’i shpërnda ato në publik përmes imazheve (ekspozitave lëvizëse), mediave, dhe shtypit.

 Forcimi dhe promovomi i marrëdhënieve SHBA-Shqiperi – Kosovë.  Të informohen amerikanët sa ma shum mbi kulturën dhe historin shqiptare me anë të konferencave, simpoziumeve, evenimente kulturore, botimeve, diskutimeve, dhe promovimeve te studimeve me temakike shqiptare.  

Pas debatesh dhe diskutimesh Kuvendi aprovoi disa shtesa ne Kanunoren e VATRES dhe amandamentet e saj.  Kuvendi aprovoi ne amandamentin qe perfshin kerkesat per kandidate kryetar te VATRES te shtohej qe Kandidati per kryetar i VATRES  te kish shtetesine amerikane si dhe shtoi si amandament qe personat qe kane sherbyer mbi 50 vjet ne VATER  pa nderprerje dhe kane kontribuar ne kete organizate te jene delegate te perhershem me te drejte vote ne Kuvendin e VATRES .

Pas mbylljes se diskutimeve Kuvendi kaloi ne procesin e zgjedhjes se Kryetarit te VATRES.  U propozuan dy kanditura ajo e Z. Ahmet Xhafos dhe Dr. Mithat Gashi. Z Xhafo ka qene ne sherbim te VATRES pa pushim per mbi 5 dekada dhe Dr. Gashi per gati 3 dekada.  Dr. Gashi u terhoq nga gara duke mos e pranuar kandidaturen.  Ne kete rast Kuvendi pati votim te hapur dhe Vatrani nga Cameria Ahmet Xhafo u zgjodh Kryetar i VATRES. Kryetari i zgjedhur i paraqiti Kuvendit emrat e kryesise dhe keshillit drejtues per votim.  Kuvendi i votoi emrat e propozuar.

Kuvendi i VATRES u mbyll nga Kryetari i Kuvendit Kris Kirka duke caktuar diten e Kuvendit te ardhshem 24 Prill 2021 dhe diten e fundit te pagesave te anetaresise per vitin e ardhshem u vendos data  15 Prill 2021.

Ky kuvend e vuri VATREN ne rrugen e intitucioni, lirise, mendimit ndryshe dhe larg ombrelles se kalbuar e te korruptuar te poltikes shqiptare.

Kuvendi i Federatës Panshqiptare te Amerikës VATRA zhvilloi punimet e tij më 31 Tetor 2020 në sallën e konferencave të restorantit  Portofino në  Bronx New York.

Përshkak të kushteve të vështria të krijua si pasojë e virusit Covid-19 të ardhur nga Kina që ka paralizuar gjithë botën dhe me masa strikte në Shtëtin ë New Yorkut kuvendi u zhvilluar me numër të kufizuar te pranishmishim  dhe me pjesmarrje direkt në kuvend nëpermjet teknologjisë.

Është hera e parë në historinë e VATRES që zhvillohet një Kuvend i tillë duke e cuar kështu VATREN në një etapë  të re të  komunikimit atij elektronik që lehtëson shumë pjesmarrjen direkt dhe lehtëson mundësinë e vendim marrjes së cështjeve të kësaj organizate. Vatranët në këtë kuvend pëfaqesoshim 19 delegatë më të drejtë vote te zgjedhur  sipas kritere të amandamentit 7c të Kanunores.

Sipas amandamentit 7b të Kanunores anëtari më i vjetër i VATRES në këte kuvend hap Kuvendin dhe propozon kryetarin e ketij Kuvendi.  Ky rol i takoi ish kryetarit të VATRES  Dr. Gjon Bucaj  që në fjalen e tij falenderoit te ftuarit qe kishin ardhur per kete Kuvend.  Në këtë Kuvend ishtin të ftuar përfaqësues të sherbimeve fetare, ish- kryeredaktori i Diellit z. Anton Cefa,  pefaqesues te Shoqates Ana e Malit  , te Shoqates Plave Guci te dyja te vendosura ne New York,  perfaqesues i Organizates Diaspora per Shqiperine e Lire me qender ne Zvicer, historianja nga Shqiperia Prof. Elena Kocaqi si dhe Dr. Ilir Hysa nga Pensylvannia.   

Dr. Gjon Bucaj pas fjales se tij  propozoi per kryetar Kuvendi te VATRES Z. Kris Kirka nipi i Kristo Kirkes nje nga themeluesit e Federates Panshqiptare te Amerikes VATRA.  Kris Kirka u zgjodh nga delegatet te drejtoje Kuvendin e VATRES 31 Tetor 2020 .

Bekimi fetar punimeve te ketij Kuvendi u zhvillua nga  kleriku ortodoks i Kishes Ortodokse Shqiptare e Shen Nikolles  ne Jamica  Queens  Rev Hieremonk Nikodim.  Ne kete bekim ai kishte dhe librin e lutjeve ortodokse te Hiresise se Tij Fan Noli.  Lutja qe beri Rev Hieremonk Nikodim per Kuvendin VATRA 31 Tetor 2020 ne New York ishte nje Lutje e Fan Nolit

Pas himinit te flamurit shqiptar dhe amerikan u mbajt nje minute zi per deshmoret e kombit shqiptar dhe gjithe ata vatrane qe nuk jane me mes nesh duke perfshire dy humbjet e medha qe VATRA pati kete vit.

Humbjen e Vatraneve nacionaliste dhe antikomuniste te vendosur Z. Jonuz Ndreu dhe  Z. Zef Perndocaj. 

Kuvendi VATRA 31 Tetor 2020 do te pershendetej nga shoqata Ana e Malit Z. Safet Lolla, nga Shoqata  Plave and Guci Z.Qazim Dedushaj, nga Kanadaja per Shoqaten Diaspora per Shqiperine e Lire Z.Nador Bakalli , nga Pensylvannia Dr. Ilir Hysa dhe nga Tirana historiania Prof. Elena Kocaqi.

Mesazhi nga gjithe te te  ftuareve ishte i qarte.  Nje VATER e forte dhe e mbeshtetur ne institucionin dhe lirine e mendimit i sherben te mires se kombit shqiptar.

Kuvendi do te vazhdonte punimet e tij  me raportin e Komisionit VATRA 5 Tetor 2019 i cili u lexua nga anetari i Komisionit VATRA 5 Tetor 2019  Armin Zotaj.

Sipas ketij raporti u paraqit puna e  Komisionit  VATRA 5 Tetor VATRA 2019 qe u krijua per  ruatjen e insitucionit të VATRES dhe respektimin i Kanunores me cdo kusht. Komisioni VATRA 5 Tetor 2019 u krijua si mbrojtes i frymës se lirië në VATER, ku respektohet mendimi ndryshe dhe jo sulmohet, ku respektohet  e drejta  per VATRANET per te shprehur mendimet e tyre në gazetën Dielli dhe jo censurimi i Vatranëve, ku respektohen ata që kanë dhënë në VATER me dekada dhe nuk perjashtohen apo shahen dhe kercenohen sepse nuk i shkojne pershtat deshirave te klikave te caktuara që uzorpuan VATREN për 3 vjet. Kete e bene nëpermjet një ish kryetari shkatërrues dhe përcarës dhe me pas me vazhduam me një Kuvend të paligjëshm qe shkaterroi insitutin e VATRES duke krijuar organizma qe nuk lejohen nga Kanunorja duke perfshire ketu zyren politike te VATRES dhe e ktheu VATREN në një bisht të politikës së korruptuar shqiptare duke zhdukur kështu pavarsinë qe VATRA ruante per me shume se nje shekull ndaj politikes

Ne kete raport u paraqiten  puna dhe aktivitetet e ndryshme qe u zhvilluan nga ky komisioni.

Ne keto aktivitet jane per tu theksuar  ndihma financiare qe Komisioni VATRA 5 Tetor 2019 qe dha per tre ish te perndjekur politike ne Shqiperi te goditur nga termeti i Nentorit te 2019.  Krijimi per here te pare ne historine e VATRES  te faqes elektronike te kesaj organizate ku pasqyrohen shume informacione historike dhe aktuale per VATREN dhe ben te mundur pagesat e anetarsise ne menyre te hapur dhe transparente si dhe krijon mundesine per donacione. Berja publike te materialeve te Dosjes se aktivitetit 40 vjecar te Sigurimit te Shtetit Komunist Shqiptar ndaj organizates VATRA.

Raporti do te paraqiste dhe bashkepunim qe Komisioni VATRA 5 Tetor 2019 ka zhvilluar me organizata shqiptare ne SHBA dhe jashte saj.  Per tu theksuar eshte nenshkrim i nje bashkepunimi me Diaspore per Shqiperine e Lire me qender ne Zvicer. Ftesa ne mbledhjet e Komisionit te perfaqesues te ndryshem te shoqatave shqiptare dhe individeve qe punojne dhe jetojne ne SHBA qe jane te interesuar per ceshtjet shqiptare.   Takime me Albanian Desk me Departamentin e Shtetit , dhe deklarata per shtyp per ceshtejt e kombit shqiptar si dhe puna e madhe qe u arrit ne organizimin e ketij Kuvendi qe ishte vendosur qe me Nentor te 2019 te zhvillohej me 25 Prill 2020 por u shty pershkak te virusit qe paralizoi  gjithe boten.  Mbas ketij raporti Kuvendi vendosi shperberjen e Komisionit VATRA 5 Tetor 2019 dhe e konsideroi punen e tij te perfunduar.

Kuvendi do te vazhdonte me raportet nga arketari i perkohshem per Komisionin VATRA 5 Tetor 2019 Z.Eduard Buçaj,  Kryetari i Fondacionit per Bursat e Studenteve Dr. Mithat Gashi, nga kryetari i VATRA Foundation Inc Dr. Nexhat Kaliqi si dhe me raportet e kryetareve te degeve qe ishin pjesemarres ne kete Kuvend.

Pas diskutimesh Kuvendi miratioi platformen e re te VATRES per vitet qe vijne e cila perqendrohet ne trajtimi çështjeve thelbësore me interes për komunitetin shqiptar ne SHBA.

Kjo platforme perfshin:

Rritja e ndërgjegjes kombëtare shqiptare mbi krimet e regjimit komunist nga formimit të partisë komuniste deri në 1991, si dhe mbi krimet në Çamëri, Kosove, dhe të viseve të tjera shqiptare të ish-Jugosllavisë. 

Të punohet ngushtë me sektorë të ndryshëm të Qeverisë Amerikane për të luftue praktikat korruptive në Shqipëri dhe në Kosovë dhe për të krijue nji sistem të pavarun gjyqësor.

Të bashkpunojme me institucione që hetojnë dhe dokumentojne krimet komuniste, për t’i shpërnda ato në publik përmes imazheve (ekspozitave lëvizëse), mediave, dhe shtypit.

 Forcimi dhe promovomi i marrëdhënieve SHBA-Shqiperi – Kosovë.  Të informohen amerikanët sa ma shum mbi kulturën dhe historin shqiptare me anë të konferencave, simpoziumeve, evenimente kulturore, botimeve, diskutimeve, dhe promovimeve te studimeve me temakike shqiptare.  

Pas debatesh dhe diskutimesh Kuvendi aprovoi disa shtesa ne Kanunoren e VATRES dhe amandamentet e saj.  Kuvendi aprovoi ne amandamentin qe perfshin kerkesat per kandidate kryetar te VATRES te shtohej qe Kandidati per kryetar i VATRES  te kish shtetesine amerikane si dhe shtoi si amandament qe personat qe kane sherbyer mbi 50 vjet ne VATER  pa nderprerje dhe kane kontribuar ne kete organizate te jene delegate te perhershem me te drejte vote ne Kuvendin e VATRES .

Pas mbylljes se diskutimeve Kuvendi kaloi ne procesin e zgjedhjes se Kryetarit te VATRES.  U propozuan dy kanditura ajo e Z. Ahmet Xhafos dhe Dr. Mithat Gashi. Z Xhafo ka qene ne sherbim te VATRES pa pushim per mbi 5 dekada dhe Dr. Gashi per gati 3 dekada.  Dr. Gashi u terhoq nga gara duke mos e pranuar kandidaturen.  Ne kete rast Kuvendi pati votim te hapur dhe Vatrani nga Cameria Ahmet Xhafo u zgjodh Kryetar i VATRES. Kryetari i zgjedhur i paraqiti Kuvendit emrat e kryesise dhe keshillit drejtues per votim.  Kuvendi i votoi emrat e propozuar.

Kuvendi i VATRES u mbyll nga Kryetari i Kuvendit Kris Kirka duke caktuar diten e Kuvendit te ardhshem 24 Prill 2021 dhe diten e fundit te pagesave te anetaresise per vitin e ardhshem u vendos data  15 Prill 2021.

Ky kuvend e vuri VATREN ne rrugen e intitucioni, lirise, mendimit ndryshe dhe larg ombrelles se kalbuar e te korruptuar te poltikes shqiptare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *