Në Kujtim të 125 Vjetorin e Lindjes të Mbretit Zog i I-re Mbreti i Shqiptarëve

Me 12 Shtator 1928 Shtetet e Bashkuara te Amerikes ishin nje nga 4 shtetet e para qe njohen zyrtarisht Monarkine Shqiptare dhe kurorezimin e Mbretit Zog si Mbret i gjithe Shqiptareve. Kjo njohje e SHBA-se per Mbreterine Shqiptare roli vendmitar per njohjen e Mbreterise Shqiptare nga shume vende te botes. Eshte per tu theksuar se administrata amerikane nuk e njohu asnjehere qeverine komuniste enveriane te Tiranes per sa kohe partia komuniste shtet sundonte me gjak Shqiperine qe nga fundit i vitit 1944. SHBA do te rihapte prape ambasasaden e saj ne ne Tirane ne vitin 1991 vetem kur filloi pluralizmi politik ne Shqiperi.

Presidenti Amerikan Calvin Coolidge dergoi kete Telegram Urimi Mbretit Zog ku theksohej: It is with pleasure that I extend to Your Majesty and to the people of Albania congratulations on the occasion of your accession to the throne. The American people join with me in expressing best wishes for Your Majesty’s good health and happiness and for the prosperity of Albania.”
The Department will communicate with you later concerning new letters of credence.
(Eshte me kenaqesi qe te shpreh urimet e mia Madherise suaj dhe Popullit Shqiptar me rastin e vendosjes suaj ne fronin e monarkise. Populli Amerikan se bashku me mua shprehim urimet me te mira per Madherine Tuaj dhe per lumturine dhe zhvillimin e Shqiperise. Departamenti i Shteti do te komunikoje me ju letrat e reja kredenciale).

Nderkohe Mbreti i Zog I i kthen kete pergjigje Presidentit Amerikan Calvin Coolidge me 14 Shtator 1928

Telegramet e Njohjes se Mbreterise Shqiptare nga SHBA dhe Marreveshja Bilaterale mes Mbreterise Shqiptare dhe SHBA-se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *